top of page

Apie Kroatijoje įvykusį Europos Tarybos kultūros paveldo AIS asociacijos 2-ąjį- Istorinių vaistinių ir vaistinių sodų forumą „Higėjos palikimas: ateities kūrimas iš paveldo per švietimą"

Prof. Dr. Habil. Ona Ragažinskienė

VDU Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus vedėja


VDU Botanikos sodo vaistinių augalų skyriaus ir LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus mokslinės - praktinės veiklos pripažinimas ir patvirtinimas, tapus Europos tarybos kultūros paveldo, tarptautinio Istorinių vaistinių ir vaistinių sodų (HPMG) tinklo, nariu.


2024 m. kovo 11 -13 d. Rijekoje, Kroatijoje vyko Europos Tarybos kultūros paveldo  Aromas Itinerarium Salutis (AIS) asociacijos 2-asis - Istorinių vaistinių ir vaistinių sodų (Historic Pharmacies and Medicinal Garden – HPMG) forumas „Higėjos palikimas: ateities kūrimas iš paveldo per švietimą“, kuriame dalyvavo 12 Europos šalių daugiau kaip 70 farmacijos, medicinos istorijos, chemijos, kultūros ir meno istorijos bei turizmo ekspertų.



Forumas sudarytas iš keturių dalių:

  • AIS generalinė asamblėja;

  • Tarptautinė konferencija;

  • Oficialus naujų Aromas Itinerarium Salutis narių mokslinės ir praktinės veiklos pripažinimas, pristatymas ir nario sertifikatų įteikimas garbės ceremonijos metu;

  • Praktinė – taikomoji veikla.

 

Tarptautinio renginio organizatoriai: Aromas Itinerarium Salutis (AIS), Rijekos universitetas (UNIRI), farmacijos kompanija Jadran galenski laboratorij (JGL) ir JGL farmacijos muziejus, Rijekos turizmo taryba  ir  Rijekos miesto muziejus.

 

Šio antrojo kasmetinio tarptautinio forumo HPMG tikslas – stiprinti tarptautinį tarpdisciplininį bendradarbiavimą tarp Europos farmacijos istorijos institucijų: istorinių vaistinių, farmacijos ir medicinos muziejų bei vaistinių muziejų ir vaistinių augalų botanikos sodų, kultūros ir gamtos paveldo organizacijų, pagrindžiant moksliniais tyrimais šių žinių sklaidą bendruomenėms bei tvariam turizmo vystymui.

 

2024 m. kovo 11 d. 2-asis HPMG forumas pradėtas Asociacijos „Aromas Itinerarium Salutis“ (AIS) II-osios Generalinės asamblėjos posėdžiu, kurio metu patvirtintas prisijungimas naujų 23 partnerių iš 4 Europos šalių, jų tarpe ir Lietuvos – Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Vaistinių augalų skyriaus (dabar Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus)  ir LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus – prie tarptautinio Istorinių vaistinių ir vaistinių sodų (HPMG) tinklo.

 

Tarptautinės konferencijos metu nagrinėti trijų pagrindinių tematikų klausimai:

  • Europos istorinių vaistinių ir vaistinių augalų sodų archyvinių duomenų analizės tikslai, iškilusios problemos ir gerosios  praktikos sklaida.

  • Europos paveldo istorija apie kraštovaizdžio formavimą bei aplinkos išsaugojimą ir optimizavimą  kultūrinio turizmo plėtrai.

  • Gamtos paveldo išsaugojimas: Vaistinių augalų sodai įrankis tvariai Europos bendruomenių plėtrai.

  • Be to, padaryti moksliniai pranešimai naujų Aromas Itinerarium Salutis narių, tame tarpe ir Lietuvos atstovės prof. Onos Ragažinskienės, kuri AIS direktorei María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual įteikė VDU Botanikos sodo 100 – čio paminėjimui sukurtą pašto ženklų bloką ir LSMU Medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus  - „Trejas devynerias“.


HPMG forumo sesijos darbo baigiamoji dalis skirta praktinei – taikomajai veiklai. Forumo dalyviams buvo sudarytos sąlygos susipažinti su farmacijos kompanijos Jadran galenski laboratorij (JGL) gamybos inovatyviomis technologijomis, kuriant oftalmologinius (akių, nosies sterilios vaistų formos) ir dermatologinius preparatus.

Kitas aplankytas objektas – 2020 metais Rijekos centre įkurtas JGL Farmacijos specializuotas modernus muziejus, kurio pagrindinė misija – pasaulio ir Kroatijos farmacijos mokslo ir praktinės veiklos vystymosi istorija.



Be to, dalyviai buvo susipažinti su Rijekos miesto centro istorine neoklasikine architektūra, XVIII a. namais, pastatais ir kraštovaizdžiu bei Rijekos miesto muziejaus ypatingai vertingu trijų šimtmečių eksponatu – Cukraus rūmais bei cukraus gamybos nacionaline technologija ir Trsato Dievo Motinos bažnyčia (Gospa Trsat).



Forumo uždarymas vyko viduramžių Trsato pilyje (Gradina Trsat) ant kalvos su nuostabiu vaizdu į Rijeką.



Aromas Itinerarium Salutis (AIS) ir autorės archyvo nuotraukos.

bottom of page