top of page

COVID-19. Dėl apsaugos priemonių naudojimo

Reaguodami į gaunamus vaistinių paklausimus dėl aprūpinimo apsaugos priemonėmis teikiame papildomą informaciją dėl saugos priemonių naudojimo bei aprūpinimo jomis vaistines.

Pabrėžiame, kad iš esmės rekomendacijos dėl apsaugos priemonių naudojimo vaistinėms išlieka nepakitusios.

Medicininių kaukių naudojimas

Nuolat dėvėti medicinines kaukes nėra rekomenduojama sveikiems asmenims. Nėra įrodymų, kad tai būtų efektyvu išvengiant infekcinių ligų, įskaitant COVID-19. Medicinines kaukes rekomenduojama dėvėti žmonėms, kuriems jau yra pasireiškę kvėpavimo takų infekcijos simptomai, tokie kaip kosulys, sloga, čiaudulys.

Respiratorių naudojimas

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiomis rekomendacijomis vaistinėms ir farmacijos specialistams, respiratoriai nėra rekomenduojami farmacijos specialistams teikiant farmacines paslaugas. Jie yra rekomenduojami dėvėti sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems sveikatos priežiūros paslaugas užsikrėtusiesiems COVID-19. Respiratoriaus dėvėjimas ilgą laiką gali lengvai pažeisti odos natūralų barjerą, kas sukeltų atitinkamą riziką.

Vienkartinių pirštinių naudojimas

Nėra rekomendacijos farmacijos specialistams darbo metu nuolat dėvėti vienkartines medicinines pirštines, tačiau jos gali būti dėvimos tam tikrais atvejais, kai, farmacijos specialisto asmeniniu vertinimu, yra didesnė rizika kontaktui su COVID-19. Dėl šios priežasties rekomenduojame, kad medicininės pirštinės būtų prieinamos farmacijos specialistams ir kitiems specialistams, tačiau būtina atsižvelgti į tai, kad ilgas jų dėvėjimas sukuria palankias sąlygas mikrobų dauginimuisi pirštinės viduje (drėgmė, šiluma) ir gali pažeisti odos apsauginį barjerą. Pirštinių dėvėjimas bet kokiu atveju nepakeičia rankų higienos rekomendacijų.

Kadangi pagrindinis užsikrėtimo COVID-19 būdas yra artimas kontaktas su sergančiuoju, farmacijos specialistams šiuo metu svarbiausios yra šios prevencinės priemonės:

•  Informuoti gyventojus prie įėjimo į vaistinę, kad negalima žengti į vaistinės patalpas kai gyventojui būtina izoliavimasis.

•  Dažnas rankų plovimas muilu ir vandeniu.

•  Artimo kontakto vengimas su kitais asmenimis, ypač tais, kuriems pasireiškę kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Pageidautinas kontaktas yra iki 15 minučių trukmės bei išlaikant mažiausiai 1 metro (o geriausia 2 metrų) atstumą . Vaistinės tai gali pasiekti įvairiausiais būdais, pavyzdžiui, įrengiant barjerinę permatomą sienelę tarp farmacijos specialisto ir gyventojo, tam tikra juosta ar kitomis tam tinkamomis priemonėmis skatinant gyventojus laikytis didesnio atstumo nuo farmacijos specialisto ir kitų vaistinės darbuotojų, skatinant atsiskaitymą negrynaisiais pinigais ir kt.

Detalesnė informacija SAM puslapyje „Informacija vaistinėms ir farmacijos specialistams“ skiltyje - http://sam.lrv.lt/lt/news/koronavirusas/informacija-sveikatos-prieziuros-specialistams.

Paminėtina, jog valstybės rezerve esantys respiratoriai ir kitos apsaugos priemonės prioriteto tvarka yra/būtų teikiami toms įstaigoms, kurių darbuotojams jie yra būtini, t. y.  ligoninėms, kurios šiuo metu tiesiogiai susiduria su COVID-19 tiekiant sveikatos priežiūros paslaugas asmenims, sergantiems COVID-19.




bottom of page