top of page

Didžiosios vaistinių augalų knygos pristatymas Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje





2022 m. lapkričio 7 d. įvyko Didžiosios vaistinių augalų knygos (879 puslapių), kurios autoriai prof. dr. habil. Ona Ragažinskienė, Valdas Sasnauskas pristatymas Kaune, Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje.


Renginio organizatoriai:

UAB LECTIO DIVINA; Leidykla Obuolys;

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus darbuotojai.


Knygos pristatymą vedė doc. dr. Tauras Antanas Mekas Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius.


Renginio kultūrinę dalį atliko Nerijaus Juškos baleto mokyklos mokytojos Daivos Raškauskienės auklėtinės – baleto solistės Gustė Juozapaitytė ir Emilija Štuikytė.


Knygos pristatymo stendas „Didžioji vaistinių augalų knyga “ ir informatyvus filmas, sukurtas leidyklos Obuolys organizatorių, pateikė išsamią informaciją apie šios knygos esmę, mokslinę – praktinę reikšmę ir kūrėjus.


Apie Didžiosios vaistinių augalų knygos autorius


Renginio vedėjas doc. dr. Tauras Antanas Mekas pristatė šios knygos kūrėjus.

Knygos rengimo iniciatorius Valdas Sasnauskas - biologas, eilės populiarių leidinių apie vaistinius ir kitus naudingus augalus autorius.

Bendraautorė – vaistininkė prof. dr. habil. Ona Ragažinskienė, ilgametė vaistinių augalų tyrėja – mokslininkė ekspertė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus vedėja, vyresnioji mokslo darbuotoja, Lietuvos nusipelniusi sveikatos apsaugos darbuotoja, Nacionalinės sveikatos tarybos narė, Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentė, žurnalo „Lietuvos farmacijos žinios“ vyriausioji redaktorė.


Šios mokslinės praktinės knygos objektas – 170 rūšių augalų vaistinių prieskoninių (aromatinių), kurie introdukuojami ir kompleksiškai, tarpkryptiškai tiriami Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus ilgalaikėje (nuo 1924 metų), unikalioje Baltijos jūros šalių regione ir Rytų Europoje vaistinių augalų mokslinėje kolekcijoje. Šie augalai yra nacionalinių ir tarptautinių institucijų kompleksinės, tarpkryptinės mokslo, projektinės veiklos ir studijų objektas.


Vaistinių augalų mokslininkų – ekspertų mintys apie pristatomą knygą


Žodis buvo suteiktas knygos recenzentei vaistininkei, dr. habil. Nijolei Savickienei, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto profesorei, Endobiogenikos ir integralios fiziologijos asociacijos prezidentei. Ji pažymėjo, kad ši apie vaistinius augalus knyga sukurta ir visos žinios pagrįstos ilgamečiais nacionalinių ir tarptautinių mokslinių tyrimų duomenimis – turi mokslinę, praktinę ir edukacinę reikšmę.


LSMU Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedros vedėja prof. dr. Sonata Trumbeckaitė, atvykusi su katedros mokslininkų grupe, džiaugėsi, kad ši pristatoma Didžioji vaistinių augalų knyga ir 2021 m. išleista Vaistinių augalų introdukcija, auginimas ir išsaugojimas, vaistinės augalinės žaliavos paruošos ir terapinis poveikis: mokomoji knyga, suaktyvino tarpinstitucinį bendradarbiavimą mokslo ir studijų srityje.


Gydytojas UAB Švenčionių vaistažolės direktorius dr. Elmantas Pocevičius pastebėjo, kad ši mokslinė praktinė knyga išryškino vaistiniuose augaluose susikaupusių biologiškai veikliųjų junginių įvairovę, jų gydomąjį, šalutinį, nepageidaujamą poveikį žmogaus organizmui bei racionalų vartojimą. Jis pažymėjo, kad mokslinės informacijos apie vaistinių augalų vartojimą trūksta iki šiol vyraujančiose populiariose nerecenzuojamose knygelėse, žurnalų straipsniuose įvairiose medijose ir net televizijos laidose.


Prof. Andrius Narbekovas gydytojas chirurgas, kunigas, humanitarinių mokslų daktaras.Lietuvos bioetikos komiteto prie Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos narys – ekspertas, Lietuvos Kultūrinės Psichiatrijos Asociacijos valdybos ir Nacionalinės sveikatos tarybos narys pristatydamas šią knygą, teigė, kad Visatoje dominuoja darna, harmonija, ciklai ir dėsniai. Gamtoje augantys vaistiniai augalai – Dievo dovana. Jis įvertino ne tik augalų reikšmę, bet ir knygos kūrėjų nuoširdų darbą, tiriant vaistinius augalus bei perteikiant žinias mokslinei ir studijų veiklai, įvairių sričių specialistams bei plačiai visuomenei.


Lietuvos farmacijos žinių informacija

Renginio organizatorių nuotraukos





bottom of page